

Newsletter June 2024: Kick-Off Agenda

Please note: you will find the **zoom link** for online participation below.

I hope to see many of you in Hamburg next week.

PalMod Phase III Kick-Off

Tue., 11.06.2024

10:00 - 10:30	Reception with Welcome Coffee		30 Min
10:30 - 12:30	Intro and Status Reporting		
9	Welcome from Coordination	M. Latif	10 Min
×	WG1	G. Lohmann	15 + 5 Min
4	WG2	T. Ilyina	15 + 5 Min
	WG3	K. Rehfeld	15 + 5 Min
	СС	S. Gehlot & J.P. Baudoin	15 + 5 Min
	Outlook IOSC 2025	K. Fieg	10 Min
y.	Discussion / Buffer	ALL	20 Min
12:30 - 13:30	Lunch		60 Min
14:30 – 15:00	Talks Session 1		
	Comparing Models & Model and Data		
	CO2 AMOC MIP	B. Liu	15 + 10 Min
	Vegetation Model – Data Comparison	A. Dallmeyer	15 + 10 Min
	Assessing space and timescale-dependency of	E. Ziegler &	15 + 10 Min
	climate variability in reconstructions vs. models	V. Skiba	
3	Discussion / Buffer		15 Min
15:00 - 15:30	Coffee		30 Min
	Poster session		
15:30 – 16:00	Intro to the posters of session I & II (2 Min each)	All presenters	30 Min
16:00 - 17:30	Poster session I		90 Min
18:00 - xx	Antipasti and chats @DKRZ		

Wed., 12.06.2024

09:00 - 10:15	Talks Session 2: Thresholds / tipping points of		
	the coupled system		c.
9:00 - 9:25	Feedback between solid Earth and Antarctic	T.Albrecht	15 + 10 Min
	Ice Sheet waxing and waning during the last glacial cycle		
9:25 – 9:50	Rapid Laurentide Ice Sheet growth preceding the Last Glacial Maximum due to summer snowfall	L. Niu	15 + 10 Min
9:50 - 10:15	Thresholds and oscillations of the AMOC	M. Prange	15 + 10 Min
10:15 - 10:30	Coffee		15 Min
10:30 - 11:30	Poster session		
10:15 - 11:30	Poster session II		75 Min
11:30 - 12:30	Future Climate and action		
	Outlook to future climate	T.Kleinen	15 + 10 Min
11:55 – 12:20	Climate Science and climate action	J. Wilkens / CLICCS Synthesis	15 + 10 Min
12:20 - 12:30	Discussion & Buffer		10 Min
12:30 - 13:30	Lunch		60 Min
13:30 - 14:30	Wrap up		
13:30 - 13:45	Advice from the SAB	SAB	15 Min
13:45 - 14:00	Advice from PT	PT	15 Min
14:00 - 14:30	General discussion & outlook	All	30 Min
	END Kick - Off		
	Annual Assemblies of WG1, WG2, WG3, CC		
14:30 - 15:30	AA		60 Min
15:30 - 16:00	Coffee		30 Min
16:00 - 17:30	Cont. AA		90 Min

Annual Assemblies

WG1	Rm. 34
WG2	Rm. 23
WG3	Rm. 207
CC	Rm. 106

Please note:

- if you registered for a poster, you will have the opportunity to advertise the highlights in a 2 min presentation after the coffee break on Tue, 11.6.
- the Annual Assemblies of the WGs on Wed. afternoon are organized by the PIs of the WGs.

ZOOM Link:

https://geomar-de.zoom-x.de/j/69195252371?pwd=nNV4ER3XCXUY9oGhl4ro4TpUclBDrC.1

Meeting-ID: 691 9525 2371

Kenncode: 698604